Sprint-VM skøyter

Hamar, 20.-21. januar 2007

Resultater 

Fotogalleri

Velkommen!

Deltakere

Presseinfo

Billetter

Togtider

Akkreditering

VM-komiteen

Kan allrounderne true spesialistene?

Mesterskapsrekorder

Medaljevinnere i sprint-VM

Medalje-statistikk

Banerekorder i Vikingskipet

Norske verdensmestere gjennom tidene

Tilbakeblikk på sprint-VM


Webredaktør:
Gunnar Nygård

 

 

 

 

 
 
Kan allround-mesterne Davis og Friesinger true spesialistene?

Av Arild Gjerde
To av de fremste internasjonale profilene hva angår de siste års allround-mesterskap stiller som meget farlige utfordrere mot de rene sprintspesialister under det kommende sprint-VM på Hamar.

På det tyske langet stiller skøyte-dronningen Anni Friesinger, fem ganger europamester og 3 ganger verdensmester i allround, olympiavinner på 1500 i 2002 og med 7 VM titler på enkeltidistaner opp. Anni, som fikk store deler av fjorårs-sesongen ødelagt grunnet sykdom/skader, har kun en gang stilt opp i et Sprint-VM, i 2004. Da ble det sølv sammenlagt etter distanseseier på begge 1000-metrene. Anni, som fyller 30 år 11. januar – like før hun ankommer Hamar – er absolutt god nok til å ta gull i årets Sprint-VM, hun har en rekke imponerende løp bak seg på 500 m tidligere i sesongen, og på 1000 m er hun i den absolutte verdensklasse. Vi holder Anni som vår personlige favoritt til VM-tittelen.

På USAs lag på Hamar stiller den to siste årenes allroundverdensmester Shani Davis. Den 24-årige kontroversielle amerikaneren er utrolig god på 1000 m, noe han beviste med sitt OL-gull på distansen i Torino forrigen vinter. Mer er han god nok på 500 m til å holde de rene sprinterne fra livet sammenlagt? Det blir et av de store spenningsmomenter under fartsfesten på Hamar. Personlig tror viat Shani nok vil sette farge på mesterskapet, men tar han tittelen vil det gi relativt store odds! Men Shani er en grensesprengende atlet, så her tar vi intet for gitt.

Bare tre skøyteløpere har gjennom tidene klart å bli verdensmestre i både sprint og allround. Øst-tyske Karen Kania-Enke vant 5 VM allround og 6 VM sprint, i 1984, 1986 og 1987 tok hun begge titlene i samme sesong. Amerikaneren Eric Heiden vant 3 allroundtitler og 4 sprinttitler, i 1977, 1978 og 1979 to han også begge titlene i samme sesong. Den tredje i dette eksklusive selskap er russiske Natalja Petrusjeva (gift med nåværende russiske skøytepresident Vladimir Komarov), som hadde to VM-titler i allround og 1 i sprint. Alt dette ligger over 20 år tilbake i tiden, så hvis Anni Friesinger eller Shani Davis klarer å vinne i Vikingskipet vil de bli virkelig historiske som noen av skøytehistoriens absolutt mest allsidige løpere.

Anni Friesinger. (Foto: Douwe Bijlsma)
Shani Davis. (Foto: Douwe Bijlsma)